Over Cole & Son

Cole & Son werd in 1875 opgericht door John Perry, de zoon van een koopman in Cambridgeshire. Toendertijd was het bedrijf gevestigd in Islington, Noord-Londen, een gebied dat bekend was om de 190 handblokdrukkerijen die er in de 18e en 19e eeuw actief waren.

Gedurende de 19e eeuw drukte Cole & Son behang voor alle grote en bekende bedrijven van die tijd, waaronder Jeffrey & Co, Sanderson en Shand Kydd. Naast de bijzonder hoge kwaliteit blokdruk, was het bedrijf befaamd om het leveren van wonderschone strepen en jaspés.

In de begintijd werd het 'flocken' nieuw leven ingeblazen, waarbij viscose vezeltjes (vlokken) via een zeef op voorgelijmd behang vallen, waarmee een velours-effect wordt verkregen. Dit laatste proces is overigens een Nederlandse uitvinding uit 1680.

In 1941 werd het bedrijf gekocht door A.P. Cole, eigenaar van het bedrijf Cole & Son (Wallpapers) Ltd, met showrooms en kantoren op Mortimer Street in het centrum van Londen.

Het Cole & Son blokarchief bevat ontwerpen geproduceerd door J.C. Crace & Son, die werden gebruikt ter aankledig van vele statige gebouwen, paleizen, kastelen en theaters in heel Groot-Brittannië en het buitenland, waaronder de behangontwerpen van A.W. Pugin voor het Paleis van Westminster. De samenvoeging van de twee bedrijven in 1941 maakte Cole & Son de bewaarder van de belangrijkste collectie houten blokken (stempels) in Groot-Brittannië.

In 1949 creëerde Cole's Design Director een van de eerste zeefdrukstudio's in Europa, als reactie op de revolutionaire moderne designstroming die geboorte gaf aan de 'wilde' behangontwerpen van de jaren 1950 en 1960.

Tegenwoordig bestaat het Cole & Son archief uit ongeveer 1800 blokdrukontwerpen, 350 zeefdrukontwerpen en een enorme hoeveelheid originele tekeningen en behangsels, die alle stijlen uit de 18e, 19e en vroege 20e eeuw representeren. Hieronder bevinden zich enkele van de belangrijkste historische behangontwerpen in de wereld. Cole & Son heeft behang geproduceerd voor vele historische gebouwen, waaronder Buckingham Palace, Het Witte Huis en de Houses of Parliament.

Dit prachtige archief is de belangrijkste bron van nieuwe collecties. Ontwerpen worden zorgvuldig geselecteerd, aangepast en ingekleurd door de Design Studio en vervolgens gedrukt door ambachtslieden, met als doel behang te maken getrouw aan het karakter van het oorspronkelijke document, maar met een eigentijds gevoel.

Cole & Son blijft innovatieve en prachtige ontwerpen produceren; de huidige collecties weerspiegelen een lange en betekenisvolle geschiedenis, alswel een voortdurende passie voor nieuw en spannend behang.